Op 2 september 2014 in alle vroegte verschijnt zwaar materieel om de historische eik aan de Kraan weg te halen.....

Vanwege gevaar voor de omgeving en de weggebruikers heeft de gemeente helaas moeten besluiten deze mooie boom te verwijderen. Het gevaar bestond er uit dat de boom ter hoogte van de eerste splitsing aan het inscheuren was. 

Specialisten moesten er aan te pas komen om deze toch wel oude boom gecontroleerd neer te halen en af te voeren. Een karwei wat in een aantal uren zonder ongelukken is gelukt. De foto hieronder (met dank aan Fer Vorage) laat zien dat het een hoogstaand karwei was.

 

De takken werden in een grote container afgevoerd. Bestemming waarschijnlijk bio-brandstof.

Wat er met de stam zou gaan gebeuren was nog niet helemaal duidelijk. Het vermoeden bestaat dat de stam nog granaatscherven uit de tweede wereld oorlog bevat. Dat is bepalend voor wat er mee gedaan gaat worden. Dit is een zorg voor het bedrijf wat namens de gemeente het "sloopwerk" heeft uitgevoerd. Deal was dat ze het hout mochten houden.

Nieuwsgierig geworden hebben we de stam nader onderzocht. Telling van de ringen leert dat de boom zeker 80 jaar oud moet zijn geweest.

 

Het vermoeden van granaatscherven bleek op waarheid te berusten.

Op de foto hierboven en onder is duidelijk te zien dat er een zwarte vlek zit in het jaargebied van (het einde?) van de oorlog. Deze zwarte vlek is het gevolg van een inslag van een granaatscherf of kogel. De plaats lijkt ook te kloppen met de kant van waaruit het oorlogsgeweld destijds is gekomen. (de foto hieronder moet eigenlijk gedraaid worden...) Een eveneens nieuwsgierige passant bevestigde dit verhaal. Hij voegde er aan toe dat de scherf / kogel circa 50 cm boven de zwarte vlek moet hebben gezeten. Jammer dat we dat niet hebben kunnen onderzoeken, de stam was al afgevoerd.

In de loop van het karwei zijn er door verschillende mensen foto's gemaakt die we natuurlijk graag zouden willen toevoegen. Ze kunnen gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Paul Batenburg