Afdrukken

Boven de akkers tussen Roeven, Schoor en Kraan lopen hoogspanningskabels van Nederweert naar Kelpen.

De  stoormkabels aan mast nummer 57 blijken te laag te hangen.... Niet alleen hier maar op veel plaatsen in Nederland. Dat ligt niet aan de kabels of de masten maar de hedendaagse landbouwmachines: die worden groter en hoger. De veiligheids marge is daarom te klein geworden.
Vandaar dat TenneT © ook onze vakwerkmast (zo heet dat formeel) gaat verhogen.

Onze mast 57 wordt 4 meter verhoogd, eigenlijk heel eenvoudig:

fundamenten verzwaren, tussenstuk klaar leggen, stroom eraf halen (.... over drie van de zes kabels blijft stroom lopen want we willen wel stroom houden de dag dat de operatie plaatsvindt), twee kranen laten komen, een om de noordelijke drie stroomkabels (los van de mast) omhoog te houden, de andere om de mast vier meter op te tillen, tussenstuk er tussen hangen (met behulp van een kraan die op een vrachwagen staat), nieuwe tussenstuk vastmaken aan fundering, mast daar weer op vastmaken, stroomkabels weer bevestigen, kranen weg en de stroom kan weer volledig aangesloten worden.

Zo simpel is het natuurlijk niet.....hieronder enige beelden van het voorbreidende werk.

Op donderdag 28 april om 6 uur wordt de afsluitende klus aangevangen. Men hoopt dezelfde dag klaar te zijn. Op deze dag zullen we ons best doen er zo dicht mogelijk bij te komen om plaatjes te maken van dit spannende karwei. Mede vanwege de vele veiligheidsmaatregelen neemt alles veel tijd in beslag. Bij het uitschakelen en weer inschakelen van de stroom wordt er uitgebreid gebruik gemaakt van signalisatievlaggen om aan te geven wat er gebeurt. Daarbij rijdt steeds 1 man van schakelpunt naar de mast en weer terug om persoonlijk toe te zien op het aan/uit zetten van de stroom. Geen mobiele communicatie uit veiligheid.

TenneT heeft, voor de geinteresseerden, een duidelijke publicatie over Wintrack: de nieuwe electriciteitsmast zoals we die al op enige plaatsen in Nederland zien. Naar verluid veel mooier in het landschap met duidelijk minder stralingseffecten.....huizen hoeven er maar 50 meter vanaf te staan terwijl dat volgens de huidige normen 150 meter is (bron: Trouw dd 27 april 2016).

We gaan zien hoe het gaat lopen en zullen snel verslag doen.

 DSC 0013

geïnteresseerden