Sinds januari 2011 is Ingrid Bogers coördinator VluchtelingenWerk in de gemeente Nederweert. Op dit moment houdt VluchtenlingenWerk kantoor de Pinnenhof in Nedweert in Maar wat houdt vluchtelingenwerk nu precies in?

Vluchteling word je niet zomaar. Betrokken met de doelgroep en met veel energie is Ingrid begonnen met deze job. Ze vertelt:

“Vanaf 1989 heb ik in diverse AZC gewerkt waar ik veel ervaring heb opgedaan met diverse nationaliteiten. Ik begeleid in Nederweert ongeveer vijftien vrijwilligers en samen zorgen wij ervoor dat de vluchtelingen die gehuisvest worden in deze gemeente een goede start kunnen maken zodat ze in de toekomst een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.”

Op de vlucht

Ze gaat verder: “Na jaren van afname van het aantal vluchtelingen is er in 2014 weer een enorme groei in het aantal vluchtelingen ontstaan. Met namen door de oorlogen in Syrië en Oost Oekraïne maar ook door het aanhoudende geweld in Irak, Eritrea en centraal Afrika. Wereldwijd zijn er meer dan 54 miljoen mensen gevlucht uit hun vertrouwde woonomgeving voor een veiliger bestaan. Het overgrote deel van deze mensen wordt in de directe omgeving opgevangen, echter ook daar hebben zij vaak geen perspectief op een betere toekomst. Een heel klein gedeelte van deze vluchtelingen weet uiteindelijk Europa en Nederland te bereiken.”

Immuun

“Dagelijks zien wij verschrikkelijke beelden onze huiskamers binnen komen van oorlogsleed en wanhopige mensen,” vervolgt ze. “Toch lijkt het dat wij steeds meer immuun worden voor deze afschuwelijke beelden. Het is vaak ver-van-ons-bed. Het draagvlak onder de Nederlanders om vluchtelingen op te vangen wordt steeds kleiner en komt steeds meer ter discussie te staan. Gelukkig zijn er toch nog altijd veel mensen die wel iets willen betekenen voor de ontheemde vluchtelingen. VluchtelingenWerk Limburg heeft nog nooit zo veel nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers gekregen als afgelopen jaar. Dat is fantastisch! Toch is er nog steeds extra hulp nodig. Ook dicht bij huis kun je het verschil maken om een vluchteling te laten voelen en zien dat hij/zij hier mag zijn om een nieuwe veilige toekomst op te bouwen.”

Op weg in Nederland

“Natuurlijk moet Nederland vluchtelingen opvangen,” pleit Ingrid. “Iedereen heeft het fundamenteel recht op bescherming en om asiel aan te vragen op humanitaire redenen. Nederland is verplicht om mensen op te vangen die vluchten omdat hun leven in gevaar is. Ze zoeken een veilig bestaan voor zichzelf en hun kinderen. Ondanks dat ze blij zijn dat ze hier in veiligheid verder kunnen met hun leven, blijkt dit allesbehalve gemakkelijk. Mensen geven aan dat ze het vervelend vinden om niet direct te kunnen werken zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.”

De vluchteling komt na aankomst in Nederland terecht in een AZC waar men moet wachten op een positief of negatief besluit van de IND. Na een positief besluit wordt er een koppeling gemaakt met een gemeente. Elke gemeente moet een aantal vluchtelingen huisvesting bieden, een percentage afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. VluchtelingenWerk Nederweert begeleidt de vluchteling met zijn gezin vanaf het moment dat het huurcontract getekend wordt. Hierna moeten er veel zaken geregeld worden, van het aanvragen van een digidcode tot het aanmelden bij basisschool en dokter. Ook moet het huis ingericht worden met weinig middelen en een klein netwerk.

“Helaas bestaat bij velen het idee dat een vluchteling alles zo maar in de schoot geworpen krijgt. De praktijk is echter minder rooskleurig. Ondanks de voorzieningen waar men net als iedere andere burger aanspraak op kan maken, begint een vluchteling zijn leven in Nederland met een schuld.”

Meer weten over VluchtelingenWerk Nederweert of zelf een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Ingrid Bogers voor een vrijblijvend informerend gesprek, , tel. 06-19055644 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In Nederweert zijn we dringend op zoek naar maatschappelijke begeleiders die mensen helpen met hun post en financien.

Ook zijn we nog dringend op zoek naar taalcoaches ,met twee uurtjes per week , zelf in te delen kunt u al een gezin helpen door met hen nederlands te spreken.