Kraan, Roeven en Schoor: Informatie en wetenswaardigheden

In 2014 publiceerden we deel 1 van speciale informatie over onze Schoorkuilen. Het eerste deel kan je vinden door te zoeken op "Schoorkuilen: de historie".

In deel 2 informeren we jullie over een bericht wat we kregen van Gerard Stals (let speciaal op de link waar hij in zijn tekst naar verwijst): "bij toeval

 

kwam ik op jullie site uit. Mijn complimenten met de keurig verzorgde lay-out waardoor alles prettig leesbaar is.

Nav  uw verhaaltje over Schoorkuilen- de historie deel 1, wil ik opmerken dat de naam Schoor  m.i. iets anders betekent dan de heer Koppen zegt.

De Schoorkuilen maakte vroeger deel uit van de Roeventerpeel (dit betekent inderdaad rood ven).

In het gebied werd op kleine schaal turf gestoken, waardoor de vennen, kuilen of “koulen” ontstonden.
Met een “schore” werd in het Middelnederlands een kleine waterovergang bedoeld, gewoonlijk niet meer dan een paar balken of planken breed.

Het viel niet mee hier overheen te lopen. Denk maar eens aan het woord “schoorvoetend” dat we nu nog gebruiken in de betekenis van “aarzelend, voorzichtig”.

Waarschijnlijk dat bij Schoorkuilen het smalle en enige paadje bedoeld werd, dat op onderstaande kaart te zien is; de Schoordijk.

In mijn blog Weertnatuur  is over de peelvennen Roeventerpeel, Kwegt, Sarsven en de Banen meer te lezen. Ook de Moeselpeel en Roukespeel maken hier deel van uit.

Op deze site vind je ook een oude kaart van 1892, waar jullie misschien iets mee kunnen.

mvg Gerard Stals"

Hartelijk dan Gerard voor je bijdrage!