Kraan, Roeven en Schoor: Informatie en wetenswaardigheden

Op 22 december 2014 deden we een oproep om meer te weten te komen over onze Schoorkuilen. Die oproep blijft staan! Heb je vragen of weet je meer: laat het ons weten.

Naar aanleiding van onze oproep schreef Harrie Koppen ons het volgende.

21 januari 2015:

In het Eind: liggen de Banen en Saorsven.

Rechts van de A2 lag/ligt Schoorwater of Schoorkuilen. Voor het graven van kanaal Wessem-Nederweert (begin 1900) was dit gebied circa 50 ha groot. De Roeventerpeel is een restant van het Schoorwater. Verderop bij de spoorovergang (Roermondseweg) lag de Kootspeel en verder naar rechts de Moezelerpeel. Richting Altweert vindt men de Kruispeel.

Schoor betekent: land aan water, Roeven betekent: roodven.

In de Romeinse tijd was de Peel 5 uur gaans breed en 19 uur gaans lang. (gaans betekent: 5 km per uur)

Ospel betekent: oostenpeel, Neerpelt: lage peel en Overpelt: hoge peel.

De pelen zijn waarschijnlijk ontstaan door de buiten zijn oevers tredende Maas in sommige jaren, dit water bleef in de lager gelegen gebieden staan.

Dit kan men aflezen aan de kleursamenstelling van de bodem van de pelen, de Maas brengt namelijk vanuit Noord Frankrijk ijzerhoudende zand, leem en klei mee. Meestal is de kleur gelig-bruin.

Doordat er plaatselijk veel leem of kleilagen gevonden zijn werd deze gebruikt voor het maken van dakpannen en stenen. Na het bakproces komt de rode kleur(ijzer) te voorschijn. Nog duidelijk te zien in het land naast de Wessemmerdijk in de omgeving van Loonbedrijf Feijen, waar de akker is uitgetegeld.

Met dank aan Harrie Koppen: als u wil reageren graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.